Doftnoter

I parfymens världs finns det tre stycken olika doftnoter, basnot, mellannot och toppnot. Noterna utvecklas med tiden och toppnoternas omedelbara intryck övergår så småningom till djupare mellannoter, för att till slut upplösas i basnoterna som först uppträder i finalen.

Toppnoten

Även kallad huvudnoten, är de dofter som börjar utsöndras så fort parfymen har applicerats då det består av små lätta molekyler som avdunstar fort. Efter cirka 15 minuter tar de djupare doftnoterna över. De olika dofterna i toppnoten brukar vanligtvis beskrivas som friska eller skarpa. Följande dofter är exempel på de olika dofter som kan återfinnas bland toppnoterna: Kapfrifol, stjärnanis, rosor, citrus, persika, koriander, kanel, timjan och ingerfära. Avdunstningsperioden skiljer sig mycket beroende på vilken parfym man använder men efter 24 timmar brukar de flesta dofter vara helt borta.

Toppnoten är den viktigaste av de tre noterna när det kommer till försäljning. Det är toppnoten vi möts av när vi provluktar på parfymerna i butiken.

Mellannoten

Även kallad hjärtnoter, uppträder precis innan toppnoterna klingar ut. Mellannoternas uppgift är bland annat att försöka dölja uppkomsten av basnoterna, som till en början kan vara ganska obehagliga. Det kan ta upp till 2 timmar innan mellannoterna uppkommer men vissa uppkommer redan efter 2 minuter.

Några beståndsdelar som kan förekomma bland mellannoten: Apelsinblommor, liljekonvalj, ylang-ylang, lavendel, mandel, jasmin, svarta vinbär och ros.

Mellannoten är det som formar själva hjärtat eller kroppen i parfymen.

Basnoten

Strax innan parfymens mellannoter upplöses så uppstår basnoterna. Tillsammans med mellannoterna utgör de parfymens huvudtema. Basnoter ger parfymen dess djup och fasthet. Basnoternas beståndsdelar är ofta fixativor som används för att förstärka och behålla de övriga två doftnoterna. Tvärtemot toppnoter så har basnoter stora och tunga molekyler där avdunstningsperioden  är långsammare. Basnoterna framträder vanligtvis inte förrän efter en halvtimma eller medan parfymen torkan in i huden.

Några exempel på dofter bland basnoterna: Sandelträ, mysk, patchouli, ambra, tonkabönor, balsam, kåda, rökelse och mossa.

Mysk, bävergäll och sibet är exempel på animaliska dofter bland basnoterna.